Velg en side

Matkurs og matinspirasjon.

Du har kommet til verdens mest interesserte person i mat og jeg tilbyr deg å være med på mine matkurs rett fra ditt eget kjøkken.

Pølsegrateng med ovnsbakte grønnsaker | En sunnere variant

Mannen i huset savnet pølsegrateng, og det kan vi jo ikke ha noe av. Den tradisjonelle pølsegratengen er ikke av den mest næringsrike, men med små enkle grep kan det bli et skikkelig festmåltid som både er en frys for øyet, og for kroppen.  

Oppskrift på pølsegrateng med ovnsbakte grønnsaker

  • 5pølser (velg noen med mye kjøtt, og lite salt)
  • 150g ertepasta
  • 100g cottage cheese
  • 50g ost
  • salt, og pepper
  Ovnsbakte grønnsaker: Her kan du gjerne tømme kjøleskapet, og bruke de slappe grønnsakene som ellers ikke blir brukt vi brukte:
  • Paprika, og tomat i forskjellige farge
  • Squash
  • Vårløk
  • Sitron
  • 1ss olje
  • salt og pepper
  Fremgangsmåte: Kok ertepasta Skjær pølsene i små biter Kjør cottage cheesen til en glatt masse med stavmikseren, og bland i den kokte pastaen og pølsene Smak til med salt og pepper, og ha blandingen i en ildfastform Topp med ost, og stek på 200grader i Ca. 30-35min Skjær grønnsakene i biter, og vend i litt olje Dryss over salt og pepper og stek møre i ovnen

Proteinkakao | trenger du det egentlig?

Har du hatt en fin søndag? Det har vi! Vi kom akkurat inn døren, og ligger i skrivende stund rett ut på sofaen. I dag har vi vært på fjelltur med familien, og med oss i sekken hadde vi proteinkakao. Det er lite som slår en kopp kakao i fine omgivelser, og enda bedre er det at den er full av gode næringsstoffer. Det er så viktig med rikelig påfyll på fjelltur, og etter min mening har man simpelthen ikke plass i magen til å bruke å på tomme kalorier.

 

Som base i kakaoen har vi brukt styrk kakao, den inneholder kun 0,2% fett, og 0,9% sukker. Det er også høyre proteininnhold enn vanlig melk, og sammenlignet med for eksempel Toro rett i koppen inneholder den 4ganger så mye protein.

Er det egentlig nødvendig med ekstra protein i kakaoen?
Vel, det kommer selvfølgelig an på hva du har med deg i matboksen. Det er viktig å fylle på med proteiner og karbohydrater etter aktivitet, og en bratt fjelltur kan være like krevende for kroppen som en treningsøkt. Turen vi var på i dag var bratt, og kjentes godt i lår, og rumpe, og ettersom den varte over 1time var det smart med et påfyll underveis. Man kan selvsagt velge en annen kilde til protein og karbohydrater, men kakao er jo innmari godt – er du ikke enig?

Oppskrift på proteinkakao:

  • 1L Styrk kakao
  • 1ss kakaopulver (100%kakao)
  • 30g mørk eller sukkerfrisjokolade

 

Bland alt i en kjele, og gi det ett oppkok

Peanøttfudge med havsalt uten tilsatt sukker og kunstig søtning | kun 3 ingredienser

 

Fyldig og kremet peanøttfudge med havsalt uten tilsatt sukker, og kunstig søtning – need I say more?
Hvis du er like glad i peanøttsmør som meg, må du bare prøve denne oppskriften. Den lager seg praktisk talt selv, og har kun tre ingredienser. Å lage fudge på denne måten er virkelig genialt, og jeg kommer garantert til å fortsette å eksprimentere, men enn så lenge skal jeg kose meg med peanøttfudge, og det håper jeg du også skal

Oppskrift på Peanøttfudge med havsalt:

  • 1boks usøtet vikningmelk
  • 2 store ss crunchy peanøttsmør med høyt peanøttinnhold
  • Maldonsalt

Fremgangsmåte:
Tilsett vikingmelk og peanøttsmør i en bolle som tåler mikroen, og kjør i mikroen til tykk karamellfarget masse.
Rør med gjevne mellomrom – jeg rørte etter 5min, 10min, 11min, og 12min og etter 12min og 30sec var fudgen min klar
Rør inn en klype maldonsalt, og ha massen i en liten form
Sett kaldt i minst 1 time

Hjemmelaget fiskegrateng med blomkål- og spinatsaus | Glutenfri

Det er ikke ofte tradisjonell husmannskost står på menyen her, men i dag slo vi til med en skikkelig hjemmelaget fiskegrateng. Vi har laget den med en vri, og lagt inn ekstra grønnsaker og protein. Sausen er laget med spinat, og blomkål, og det beste er at den ikke inne holder noe unødvendig stivelse. Den inneholder også cottage cheese som gjør hele måltidet ekstra proteinrikt og fyldig. Istedenfor bacon har vi brukt en magrere variant, nemlig kalkunbacon.

 

Velbekommet, og håper du har lyst til å lage den

 

Oppskrift på hjemmelaget fiskegrateng for 3-4 personer

  • 400g hvit fisk
  • 2dl melk
  • 200g cottage cheese
  • 100g blomkål
  • En neve spinat
  • 200g (glutenfri) pasta – gjerne en med linser/erter
  • 4glutenfrie knekkebrød (vi brukte Semper musliknacke med havre, kokos og tranebær)
  • 1pakke kalkunbacon
  • Muskat
  • Salt
  • Pepper

Fremgangsmåte:
Kutt blomkål i småbiter, og kok mør sammen med spinat
Kok pastaen, og legg i bunn av en ildfast form
Bland cottage cheese, og melk i en kjele og gi det et oppkok
Når melken er varm tilsetter du kokt blomkål, og spinat, og kjører det glatt med stavmikser
Smak til sausen med salt, pepper og muskat
Kutt fisken i små terninger,  og vend inn i sausen
Hell sausen, og fisken over pastaen, og bland alt sammen
Knus knekkebrødene over, og legg kalkunskivene på toppen
Stek på 220grader i Ca. 20-25min

Sever gjerne med råkostsalat

VM Vafler med pizzafyll | Slik løste jeg matsituasjonen på Rallycross

Søndag kveld, og nok en herlig dag på Rallycross er over. Vi dro hjemmefra i dag tidlig, og har vært på farten i hele dag. I går støtte jeg på noen utfordringer i forhold til mat. Jeg vet ikke hvorfor, men i min verden er det helt utenkelig at det skal være umulig å oppdrive noe sunt, men slik er det altså ikke i den virkelige verden. På slike store arrangement skulle man tro at det var marked for sunn snacks, og forfriskninger, men eneste kiosken hadde å by på var vafler, godteri og pølse i brød. Klok av gårsdagens tabbe fylte jeg vesken med godsaker jeg kunne gomle på med god samvittighet, og jammen var det flere som ba om å få smake. Å ha god, og sunn mat tilgjengelig er viktig for meg.  Man spiser ikke det som ikke er tilgjengelig, og det er så kjipt å måtte spise noe man egentlig ikke vil ha, kun for å mette sulten. Det er ikke alltid matpakken blir spist opp, og det begrenser heller ikke muligheten for å evt. kjøpe noe dersom jeg finner noe jeg har lyst på. Jeg tenker det er bedre å være på den sikre siden, og det er sjeldent jeg har angret. Derimot har jeg ofte angret på at jeg ikke ha med mat, eller at jeg ikke har spist før vi dro hjemmefra. I dag stilte jeg alarmen 15minutter tidligere, og med hjelp fra mannen rakk vi til og med å steke VM vafler med pizzafyll

Oppskrift på VM vafler med pizzafyll

  • 4egg
  • 300g havre
  • 150g melk
  • 150kefir
  • 150kesam
  • 1ts hvitløksalt
  • 1ss oregano
  • 2ss tomatpuré
  Fyll:
  • Revet ost
  • Skinke eller annet kjøttpålegg
Fremgangsmåte Bland alle ingrediensene til vaflene i en blender og kjør glatt Ha røren i et godt smurt vaffeljern og topp med revet ost og skinke Stek vaflene til de er sprøe utenpå – jeg måtte steke de litt lenger enn vanlige vafler Er du flink til å ha med deg matpakke? 

Pin It on Pinterest