Velg en side

Matkurs og matinspirasjon.

Du har kommet til verdens mest interesserte person i mat og jeg tilbyr deg å være med på mine matkurs rett fra ditt eget kjøkken.

Skammer oss over å tyvstarte julen, og karamelliserte nøtter

Vi nærmer oss desember, og vi teller dager til vi kan drikke julebrus og høre på julemusikk- sistnevnte skal vi faktisk tyvstarte med, og det tror jeg i grunn ingen av oss skjønte da vi bestilte billetter til julestemning på et blunk- haha, det er jo litt morsomt at vi som aldri skal høre på julemusikk før 1.desember har bestilt oss billetter til et juleshow, og det uten å tenke over at vi bryter o’hellige juleregelen. Dette er Oles siste frilørdag i år, og jeg skal tilbringe deler av desember i Oslo, og derfor ble det slik i år. Ingen regel uten unntak, men en liten forsmak for holde, og etter konserten skal vi fortsette å putte fingrene i ørene når vi hører julemusikk, og gå i fakkeltog for å offisiell-julestart 1.desember – Neida

For noen uker siden prøvde jeg å lage sukkerfrie- krystalliserte nøtter, og jeg vet ikke om det er tagatessen som gjør at det ikke går, eller om jeg ikke var nøye nok med å målte temperaturen (les, ikke har bra nok øyemål), men det gikk i alle fall ikke som planlagt- resultatet kan jeg uansett ikke klage på, for ut kom karamelliserte nøtter. Jeg tilsatte litt kajennepepper og salt slik at de ble sweet and spicy, og før jeg visste ordet av det hadde jeg slukt halve skålen uten å legge merke til det. Du vet følelsen når man bare skal ha en, men aldri klarer å slutte å fordi de tilfredsstiller alle smakssansene? Akkurat sånn føltes det. Tørr du smake på de, kommer oppskriften her, og du? – Når det gjelder kryddermengde må man prøve seg frem, bare husk å ikke smake på karamellen før den har fått avkjølt seg litt.

.

Oppskrift:

  • 1dl vann
  • 1/2dl tagatesse
  • 1ts kajennepepper
  • 1ts salt
  • 150g nøtter

 

Fremgangsmåte:
Bland alt bortsett fra nøttene i en stekepanne.
Kok til det blir en gylden karamell.
Tilsett nøttene, og spre nøttene over på ett bakepapir for avkjøling.

#Hverdagsfit

Når kona er syk og svak, er det fint at mannen kan å bak

To uker til eksamen – og feber og forkjølelse har meldt sin ankomst. Typisk at man skal bli forkjølet når man absolutt ikke har tid, but than again- når har man egentlig det? Jeg føler at jeg har skrevet dette før, og det har jeg også for slik var det dessverre også sist jeg hadde eksamen. Det løste seg heldigvis fint, og jeg regner med at noen timer med ekstra hvile gjør susen.

I skrivende stund er jeg godt plantet i sofaen med ingefær-og sitrontee i den ene hånden og kokos-og sesambolle i den andre. Ole laget disse til meg da vi skulle i familiebursdag i går, og de ble så gode at flere av gjestene også ville smake. Bollene er lavkarbo, uten laktose og gluten, og akkurat passe søte.

Oppskrift

Ca 10 stykker

  • 112 g kokosmel
  • 90 g finmalte sesamfrø
  • 1ts bakepulver
  • 1,5ss fiberhusk
  • 2ss sukrin gold
  • 1,5 ts tørrgjær
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 1 ss honning eller agavesirup
  • 6 egg
  • 1 dl nøytral olje
  • 1ss kardemomme
  • 1ts kanel
  • 1/2 ts vaniljepulver

Rør ut gjæren i vannet, sammen med honningen. (Sukkeret i honningen vil bli spist opp av gjæren).
Bland sammen alt det tørre i en bolle.
Tilsett egg, olje og gjærvannet
Bland alt sammen til en luftig fin deig.
La deigen hvile 10 minutter på benken.
Trill deigen til boller.(Fukt hendene med litt vann, så blir ikke deigen så klissete å jobbe med.)
Pensle bollene med egg, så blir de blanke og flotte.
Stek ved 180 grader i 20 – 25 minutter, til bollene er gyldne og fine.

#Hverdagsfit

4 flotte tilberedningsmetoder på gulrot

Hei på dere
Er du lei av å spise de samme grønnsakene dag etter dag, og skulle ønske du var mer kreativ? Den følelsen kjenner vi godt igjen. I en hektisk hverdag er det ikke alltid like enkelt og å være kreativ, og spesielt når man står på butikken og tenker så det knaker. Det er så enkelt og gå for det man kan og kjenner, men selv om kokt og stekt kan smake helt tipp topp, er det fint å variere for å ikke bli lei. Å utfordre seg selv på kjøkkenet er både morsomt og lærerikt. Mestringsfølelsen som dukker opp i det man lager en ny rett , eller oppdager en nysmakskombinasjonen er helt fantastisk, og du kommer garantert til å ha lyst til å fortsette å variere og eksperimentere. Vi har samlet 4 fantastisk gode tilberedningsmetoder på gulrot, og håper du lar deg inspirere til å bli flinkere på å variere

Hasselbakt gulrot med dill:
Oppskrift for 2 personer

  • 2 store gulrøtter 
  • 1 ss olivenolje
  • 1ts dill
  • salt og pepper

Skjær gulrot i tynne skiver, men kun 2/3 igjennom slik at den så vidt henger sammen
Bland olivenolje, dill, salt og pepper og pensle over gulrøtten
Stek i 20-25 min

Gulrot og ingefærpuré
oppskrift på puré til to personer

  • 350g gulrøtter
  • 10gram ingefær
  • saften fra ½ sitron
  • Litt salt

Skrell gulrøttene, og kutt i små biter
Legg gulrøttene og ingefær i en kasserolle, og tilsett vann slik at det så vidt dekker over gulrøttene
Koke møre, og tilsett evt. mer vann ved behov.
Når gulrøttene er ferdig kokt skal nesten alt vannet ha fordampet
Mos gulrøttene og ingefæren med en stavmikser
Smak til med salt, og sitron

Råmarinert gulrøtter
oppskrift til 2 personer

  • 200gram gulrøtter
  • 1ss olivenolje
  • 1ss sitronsaft
  • 1ss finkuttet persille
  • Litt salt

Skrell og del gulrøttene i ønskede biter. Jeg strimlet mine med en ostehøvel, men du kan også rive dem på et rivjern.
Smak til med olivenolje, sitron, persille og salt.

Karamelliserte gulrøtter med appelsin og persille
Oppskrift for 2 personer

  • 4-5 små gulrøtter
  • ½ appelsin
  • 10gram smør
  • 1ss finkuttet persille
  • En klype salt

Del gulrøttene og legg dem i en stekepanne
tilsett litt vann i bunn av pannen og kok gulrøttene slik at de så vidt er møre
Tilsett smør og saften fra en ½ appelsin
dryss over salt og persille

 

“Dere kan ikke få barn uten hjelp” sa han, og jeg kunne ikke forstå at hun fremdeles elsket meg

Klokken er over midnatt det er ikke farsdag lenger. Jeg sitter i sengen, og får ikke sove. En dag som dette bringer fram mange tanker. Jeg kan ikke unngå å tenke på om jeg er så heldig å oppleve å bli far. Ved siden av meg ligger min kone og sover, og tanken på hva hun må igjennom for å oppfylle ønske om barn stikker meg i hjertet. At mine genetiske feil skal tvinge hu igjennom hormonbehandlinger, sprøyter og inngrep gjør meg kvalm.

 

Det er over et år siden beskjeden kom, og verden raste. Ord blir fattige, og livet gir ikke mening. Vi var på jobb, hun skjønte det, men jeg var som vanlig optimistisk. Meldingen fra gynekologen tikket inn, og han ba oss om å komme på kontoret. Jeg ante fred og ingen fare, tenkte det var rutinemessig. På veien bortover skalv hun som et aspeløv, og holdt hånden min som om det stod om live og død, og det gjorde det også, men det visste vi ikke enda.

 

«Dere kan ikke få barn uten hjelp»- sa han, og etter det husker jeg ikke et eneste ord av hva han sa. Jeg husker bare at det var min feil, og at feilen lå hos meg. Jeg gråt, hun var iskald, og selv om alt jeg ville var å synke ned i jorden å bli der dro vi tilbake på jobb. Da vi endelig kom i bilen åpnet øynene mine seg som en foss, og det gikk både to og tre timer før jeg klarte å kjøre den 30min lange turen hjem. Turen tok for øvrig ikke 30min, for jeg måtte flere ganger svinge til siden og ta meg sammen.
Trygt hjemme var jeg utrøstelig, og hva hun sa har jeg fortrengt. Alt jeg tenkte var at jeg hadde ødelagt drømmen hennes, og at jeg var grunnen til at hun ikke skulle oppleve å bli mor. Jeg var ikke mann nok, og det hadde jeg fått bekreftet svart på hvitt.

 

Jeg kunne ikke skjønne at hun fremdeles elsket meg. Jeg kunne ikke begripe at hun ville ha meg- jeg var jo ikke verdt noen ting. De neste månedene brukte jeg på å overbevise meg selv om at jeg ikke var bra nok, og ved gjentatte anledninger ba jeg hun gå fra meg. Jeg gråt, hver eneste dag- flere ganger om dagen, og litt etter litt sank jeg så dypt at jeg knapt ønsket å leve. Det var ikke selve tanken på livet uten barn som gjorde meg trist, men hva slags mann kan ikke gi sin egen kone barn? Jeg mistet manndommen min, og gravde min egen grav. Plutselig var ting som tidligere var uvesentlig så viktig, og jeg søkte trøst i jobben. På jobb mestret jeg ting. Hjemme var jeg kun en mann uten M. En person uten livsgnist, og glede. Det gikk så langt at jeg ikke kjente meg igjen. Jeg smilte, men inni meg var jeg helt tom. Ingen forstod hvorfor jeg var trist, og de få som visste om problemet vårt skjønte ikke problemet. De prøvde å trøste meg. De prøvde og støtte meg, og oppmuntre oss, men jeg sankt dype og dypere, og på et tidspunkt var jeg så langt nede at jeg blir redd bare av å tenke på det.

 

I dag, over et helt år etter sjokk-beskjeden klandrer jeg ikke meg selv lenger. Hatet er ikke like intenst, og situasjonen er ikke like sår. Veien opp fra det svarte hullet har vært lang, og kan ikke beskrives i en enkel tekst. Jeg kan endelig se min bror være far for sin sønn uten å få en klump i halsen, og heller være takknemlig over å få være onkel. Jeg skriver ikke dette for å få støtte, eller lesere, men på min reise til mørkets land og tilbake har jeg ikke møtt noen eller lest noe som har forstått meg, eller som har fått meg til å innse at jeg ikke er alene. Å ha dårlig sædkvalitet er ikke et valg, det er ikke selvforskyldt og det kan ikke være tabu og skambelagt. Jeg skulle ønske flere snakket åpen om dette. Jeg kan ikke noe for situasjonen vi er i, men jeg skal gjøre mitt ytterste for å gjøre den til noe bra, og da må vi tørre å snakke om det!

Dager som dette gjør meg varm om hjertet

God farsdag folkens
Har du feiret dagen? Vi kom nettopp hjem fra 8 timer med kaffe og kaker. Riktignok ikke i samme huset, men jeg må si jeg er kakemett. Jeg synes farsdag er en flott dag, og en perfekt anledning til å gjøre ekstra stas på alle flotte fedre, bestefedre og andre menn som har hatt en positiv innvirkning i livet mitt. Ikke si dette til de andre gutta, men jeg er av typen som virkelig setter pris på å tilbringe tid med familien, og de gangene flere generasjoner samles under samme tak blir jeg helt varm om hjertet.

Jeg skal ikke skryte på meg enorme bakekunnskaper. Stort sett er det madamen som stille med kakene, eller i allefall ideen, men på farsdag føler jeg det er obligatorisk å lage en god kake til pappa. Pappe elsker moussekake, og det har jeg laget med godt hell før. Jeg har aldri laget den sukkerfri, men jeg kan ikke være dårligere enn min kone, og la i vei med sukkerfrie produkter. Det gikk kjempefint, og oppskriften kommer nå:

 

Oppskrift:

Bunn:

  • 130g hvit sukkerfri sjokolade
  • 70g smør
  • 1/2dl fløte
  • 2eggeplommer +1 eggehvite
  • 20g tagatesse

Mousse: 

  • 2 eggehvite
  • 70g tagatesse
  • 20g vann
  • 200g Mange og pasjonsfrukt puré/Smoothie
  • 7plater gelatin
  • 2dl fløte

Pynt:

  • 2 ruter sukkerfri sjokolade
  • Litt pasjonsfrukt
  • 4-5 physalis

Fremgangsmåte

Bunn:
Pisk marengs av eggehviten og tagatesse
Smelt hvit sjokolade og smør, og bland inn fløte og eggeplommer
Vend marengsen inn i sjokoladeblandingen, og ha i en springform (18,5cm)
Stek på 175grader i Ca. 10min
Når du tar den ut av ovnen ser den ut som en suffle, men den detter sammen når den blir kaldt
Husk å ikke ta den ut av formen, for da renner moussen utover når du skal ha på den

Mousse:
Pisk fløte til krem, og sett kaldt
Kok sukkerlake av 20g vann og tagatessen til 120 grader, har du ikke steketermometer kan du koke den til den så vidt er gyldenbrun i kanten
Pisk eggehvitene og sukkerlaken til marengs
Legg gelatin i bløt
Varm pureen og tilsett gelatin
Bland marengs og purre, og vendt inn kremen
Hell moussen over bunnen, og sett kaldt i 2-3 timer

Pynt:
Smelt sjokolade, og ha i en liten sprøytepose
Skriv ønskede bokstaver på et bakepapir og sett kaldt til de stivner
Dander sjokoladepynt, pasjonsfrukt og physalis på kaken


#Chefsaetnan

Pin It on Pinterest