Høsten er her for alvor, og for meg er høst synonym med fantastiske råvarer i naturen, og butikken. Før vi dro til Island rakk vi en liten sopptur i nærområdet, og jammen fikk vi fylt opp kurven med noen godsaker som vi måtte lage noe godt av.

Lammeboller, ovnsbakte gulrøtter, kremet kantarellsaus og potetpuré tilsmakt med sennep bør du absolutt inkludere i ukes menyen. Er du av typen som liker å planlegge alle middagene uken før, må du notere dem ned allerede nå. Jeg brukte omtrent 40minutter fra start til slutt, og har du det ekstra travelt kan du fint lage ferdig potetpureen, og forsteike både lammebollene, og gulrøttene dagen før. Da kan du ha middagen klar på 10 små minutter. – Det er hverdagslykke!
Oppskriften kan fint lages med laktosefri melk, og fløte, og den inneholder ingen gluten!
Jeg legger ut oppskriften på hele retten nå, og utover uker kommer det små filmsnutter av hvordan man lager lamekjøttboller, og potetpuré.

Oppskrift for 2 personer:

Lammeboller:
400gr lammekjøttdeig
1stk egg
1ss Dijon sennep
2ts salt
½ finkuttet løk
1ts svart pepper
1-2 stk hvitløksfed
1 ss finkuttet rosmarin
litt persille til å strø over – kan fint sløyfes

Kremet kantarellsaus:
½ finkuttet løk
150gr kantareller
3dl fløte
2dl melk
Salt og pepper

Fremgangsmåte på lammebollene:
Bland alt i en kjøkkenmaskin, eller bruk rå muskelkraft, og rør sammen ingrediensene til en fast, og seig masse.
Det er lurt å bruke kald lammekjøttdeig da massen kan sprekke. Dvs. at fettet skiller seg fra resten, og klebrer seg i kanten på bollen. Dette skjer sjeldent i «lette farser» som denne, men å venne seg til å ta kjøttet ut av kjøleskapet rett før bruk er ingen uvane
Form farsen til ønsket kjøttbollestørrelse. Jeg laget mine små, og fikk 8stk.
Stek bollene i litt nøytral olje til de har fått en fin brun stekeskorpe på alle sider.
Bollene skal IKKE stekes ferdig nå, og du kan ta dem ut fra stekepannen for å fortsette med sausen.
Skal du forberede middagen dagen før, kan du legge bollene med stekefettet i kjøleskapet over natten, og fortsette dagen etter.

Fremgangsmåte på kantarellsaus:
Fres finkuttet løk, og kantareller i stekefettet.
Det er lurt å salte soppen allerede nå for at soppen skal slippe vesken, og trekke til deg smak.
Når løken er gylden tilsetter du melk, og fløte og gir det et lite oppkok før du løfter tilbake bollene.
Skru ned varmen, og la det stå å trekke med lokk til det er ferdig. Mine stod Ca. i 5min.
Kjenner du motstand  når du trykker på de er de ferdig.
Strø over persille, og server

Potetpuré tilsmakt med sennep 
5stk potet (ca 300gr)
1ss Dijon sennep
1ss grov sennep
Ca. 3dl melk
Salt

Fremgangsmåte:
Skrell, og kutt potet i små biter. Det er kun for å forkorte koketiden.
Kok poteten til den er helt mør, og sil av vannet.
Tilsett fløte, melk og sennep.
Rør hardt med en ballongvisp, til den er klumpfri, og fløyelsmyk
Smak til med salt. Potetpuré krever ofte litt mer salt enn man tror. Smak deg frem!
Mange har hørt at potetpureen blir seig hvis man salter for tidlig, dette skjer oftest når man bruker stavmikser ol. Eller blir stående å røre for hånd veldig lenge.
Man kan fint lage den dagen før, og varme den opp med litt ekstra melk

Ovnsbakte gulrøtter:
5 små gulrøtter – jeg brukte regnbuegulrøtter
Olje
Salt, pepper og rosmarin

Fremgangsmåte:
Skrell, og kutt gulrøttene
bland inn litt olje, salt, pepper og rosmarin
Stek på 185grader i ca 15-20 min
Du også steke dem nesten ferdig dagen før, og varme dem litt i ovnen rett før servering

#Chefsaetan

Gratis Smaksskole ebok!

Jeg har laget en ebok om smak, krydder og smarte tips!

Den er helt gratis! Få den tilsendt idag, så ses vi på neste matkurs!

Pin It on Pinterest