Fin utsikt, og nok plass til grønnsaker i hagen var det vi ville ha, og jammen fikk vi i pose og sekk da vi kjøpte huset. Ingen av oss hadde erfaring med å dyrke grønnsaker, og vi klarer ikke engang å holde liv i en kaktus, men det gjorde det hele enda mer spennende. Prosjekt-grønnsakshage begynte allerede da vi flyttet inn i april 2016, men før vi visste ord av det var det for sent, og planene ble lagt på is over vinteren. Det vil si, vi diskuterte flittig om solforhold og jordsmonn, og drømte oss bort i bilder av vakre bognende grønnsakshager gjennom hele vinteren. På et tidspunkt var vi begge overbevist om at vi minst måtte ha en grønnsakshage på størrelse med en fotballbane, men da jeg oppdaget at den stakkars grønne kvasten i vinduskarmen var knusktørr, og potten full av vann, innså vi at vi måtte nedskalere.

Da vårsolen tittet frem fikk vi tak i pallekarmer, og de neste par dagene førte Ole solstatestikk for å finne ut hvor vi skulle plassere dem. Alt var klart, og i år skulle vi ikke bli for sene, og det ble vi heller ikke. Få dager senere våknet vi opp til frost, og den manglende julesnøen hadde meldt sin ankomst 5måneder for sent. I starten tenkte vi at det kom til å gå fint, men da vi kunne plukke frosne tomater måtte vi gjøre noe, og i kampens hete (kulde) prøvde vi desperat å skyve de inn verandadøren. I ettertid ser jeg at det hadde vært en dårlig løsning å dele stuen med to store pallekarmer, og er glad for at vi ikke fikk det til. Jeg har sjeldent sett min mann så bekymret, og etter noen dager ofret han ullteppene våre i et forsøk på å redde plantene.


Lenge så det mørkt ut, og mange av plantene bar preg av kulden, men Ole ga ikke opp, og hver eneste morgen gikk han rett ut for å se om de hadde det bra. Jeg er nok ikke like interessert i å se «gresset gro» og hadde i grunn gitt litt opp. Plutselig kviknet de til, og vokste i rekordfart. De små plantene våre var ikke lenger små, og blomkarsen som jeg trodde skulle dø, hadde tatt over hele pallekarmen. Faktisk hadde den sped seg så mye at urtene ved siden av verken hadde fått vann eller luft, men bortsett fra den ene har samtlige overlevd.

Å ha grønnsakshage har gitt mersmak, og selv om vi har gått på samtlige nybegynnerfeil har det vært morsomt, og spennende. Man kan gjøre det til et prosjekt for hele familien, og de minste kan være med å plante, og lære om grønnsakene. Dessuten smaker det hundre ganger bedre enn de fra butikken.

Neste år skal vi utvide, og prøve oss på mange nye sorter, men først må vi finne ut hvordan vi gjør disse klare for vinteren. Har du erfaring med grønnsakshage, eller vet hvordan vi gjør det, blir vi glad om du legger igjen en kommentar.

#Hverdagsfit

Gratis Smaksskole ebok!

Jeg har laget en ebok om smak, krydder og smarte tips!

Den er helt gratis! Få den tilsendt idag, så ses vi på neste matkurs!

Pin It on Pinterest