God kveld fine folk

De siste gjestene dro for en snau halvtime, og sofakroken er inntatt. I kveld har vi hatt fine folk på lutefiskmiddag, og både fisken og stemningen var upåklagelig. Jeg var faktisk litt nervøs, for i fjor hadde vi alle fire besteforeldrene på lutefisk, og maken til skryt har jeg sjeldent fått. Lista var derfor lagt ekstra høyt, men problemet var at jeg verken husket hvor høy varme jeg hadde ovnen på, eller hvor lenge jeg hadde fisken inni ovnen. – Note to myself: skriv det ned til neste år.

Jeg har inntrykket av at mange damper lutefisken under folie i 30-40min. jeg derimot liker best å salte godt på fisken Ca. 2timer før servering, og når jeg sier jeg salter godt på fisken, så salter jeg til jeg skjemmes, også tar jeg på litt til. Jeg har aldri opplevd at fisken blir for salt. Saltet drar til seg væsken i fisken og bidrar til fast fisk, som flaker seg helt perfekt. Forvarm ovnen til 200grader, og når gjestene kommer setter du en ildfast form med vann i nederst i ovnen, og legger den ferdig salta fisken på stekebrett noen hakk over, og lar den stå i 15min. Da får du etter min mening helt perfekt lutefisk. Jeg tror likevel lutefisk handler mye om tradisjoner, og hvis du fra barndommen har fått servert noe, så er sannsynligheten stor for at du vil ha den akkurat slik bestemor laget den, og det skjønner jeg godt.

Å ha juletradisjoner er så hyggelig, og jeg føler meg heldig som for andre år har fått lov til å samle mine flotte besteforeldre rund bordet, og ikke minst for at de faktisk liker lutefisken jeg lager. Er du glad i lutefisk?  Kona hater lutefisk, men elsker lutefisk lag. Jeg tror det handler mye å tilbringe tid med familien, og at hun får dekke bord. Hun er for øvrig veldig flink på sistnevnte, og imponerer like mye på hvert år. Jeg blir helt fascinert over hvor kreativ hun er, og i år var det en gardin som ble omgjort til en løper. Ble det ikke fint?

Nå skal jeg krype lenger opp i sofaen, med kona i armkroken, og overtale hum til å se enda en episode av how to get away with a murder, Jeg ble tipset om serien like før jul, og vi er allerede på sesong to. Hver sesong har 15 episoder, og jeg tørr ikke regne på hvor mange timer det betyr at vi har vært planta foran tv’n, men det er bare så alt for spennende. Har du sett det? – Hvis ikke anbefaler jeg deg å la vær, iallefall om du vil bevare søvnen, og unngå å bli hekte. Neida, det er verdt det, og å bli hekta på serie er nesten blitt en tradisjon i julen.

 

Gratis Smaksskole ebok!

Jeg har laget en ebok om smak, krydder og smarte tips!

Den er helt gratis! Få den tilsendt idag, så ses vi på neste matkurs!

Pin It on Pinterest