Syltelake

Oppskrift på syltelake
- 3dl Eplecider eddik
- 4dl vann
- 1ts salt
- 1ts hel svart pepper
Brødkrum, så enkelt og perfekt til panering.
Om jeg har noe “gammelt” brød liggende så bruker jeg å tørke det. Da har jeg alltid noe brødkrum liggende som jeg kan bruke i forskjellige retter.
Jeg bruker det både til panering, som topping på gratenger eller i søte desserter som for eksempel tilslørte bondepiker.
Oppskrift på brødkrum
- Brød
Fremgangsmåte:
Riv brødet i biter.
Legg det i en passende form med bakepapir.
Stek med varmluft på 110grader i Ca. 3 timer til det er tørt og sprøtt. Du kan også sette det i ovnen på 95grader over natten.
Kjør opp brødet på en blender til du har knust det helt, du kan også legge det i en pose og knuse det med det du har, kjevle, kasserolle, hammer, fjøl osv.
Nyt maten.
Sellerirotkrem og sellerisuppe
Det jeg liker å gjøre når jeg lager en krem eller pure på grønnsaker, er å lage en del ekstra for da har jeg til feks suppe dagen etterpå.
Sprøstekt skinke passer veldig godt sammen med suppen, oppskrift på den finner du her
Oppskrift på sellerirotkrem til 4 personer + til suppe dagen etterpå
- 3stk sellerirot
- Ca. 5dl Fløte
- Ca. 5dl Melk
- Salt
- Sitron
Fremgangsmåte:
Skrell selleriroten
Kutt sellerien i grove biter, og ha den i en kasserolle.
Ha lik mengde av melk og fløte i kasserollen til den dekker selleriroten, og kok selleriroten mør.
Når den er ferdig kokt, ta sellerien ut av kasserollen og kjør den til en glatt krem med blenderen eller stavmixeren.
Smak til med salt og sitron.
Om du synes den er for tykk eller ikke får den helt glatt, kan du tilsette mer av fløte/melk blandingen.
Ta av så mye du vil ha til krem.
Kjør det du har igjen sammen med resten av melk/fløte blandingen. Om du synes den er for tykk til suppe, tilsetter du mere veske.
Nyt maten.
Confiterte andelår
Confitering er en eldgammel konserveringsmetode som går ut på å salte stykningsdelen for så å langtidskoke den i eget fett. Når man confiterer andelår er det vanligste er og bruke andefett, men om man ikke har det tilgjengelig kan man godt bruke en “nøytral” olje som F.eks rapsolje. Etter confiteringen kan man sile oljen/fettet, og ta vare på det til en senere anledning.
Ett lite tips om du har vakuum maskin så kan du vakuumere lårene med litt fett/olje og steke de på den måten over natten. Da bruker du mindre fett/olje + du kan legge de rett i fryseren når de er ferdig og ta de opp når du skal ha de til middag.
Oppskrift på confiterte andelår til 4 personer
- 4 andelår
- 100g havsalt
- 1 stjerne anis
- 1pk sort pepper
- 1bt timian
- Ca. 1l olje/andefett (nok til og dekke andelårene)
Fremgangsmåte:
Kjør opp salt, stjerneanis, timian og pepper til en “fin/grov masse”.
Gni inn andelårene med kryddersaltet og la de stå i Ca. 1t.
Skyll lårene godt i kaldt vann, legg de i en ildfast form og dekk de med olje/fett.
Stekes på 80grader over natten i Ca. 10-12t. Kjøttet skal løsne lett fra beinet når de er ferdig.
Før du servere de kan du steke de på Ca. 250grader (evt. grill) til skinnet blir sprøtt.
Nyt maten
Man kan også kjøpe andelår som er ferdig confitert i butikken, eller så kan du kjøpe de hos GastroRoyal og få de levert hjem på døren.
Stekte lammekoteletter med råkostsalat og sennep-vinaigrette
Lammesesongen er endelig i gang, og vi er godt i gang med å fylle opp fryseren. Lam er for mange forbeholdt søndagsmiddagen, og tilbehøret er ofte av det tyngre slaget. I dag hadde vi lyst på noe lett og raskt, og middagen i dag ble stekte lammekoteletter med råkostsalat og sennep-vinaigrette
Oppskrift på stekte lammekoteletter til 2 personer
- 500g lammekoteletter
- 2 gulrøtter
- 100g rødkål
- 1eple
- 1ts honning
- 1ts sennep
- saften fra en halv sitron
- 0.3dl olje + til steking
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Krydre lammekotelettene med salt og pepper på begge sider
Stek kotelettene i en glovarm panne med olje til de er gyldenbrune på begge sider
Når kotelettene er ferdig stek kan du trekke de av varmen, og la de hvile mens du gjør resten
Kutt eller riv rødkål, eple, og gulrot i små biter
Bland sennep, honning, en klype salt, og sitronsaft i en bolle og bland godt med en visp
Spe oljen i sennepsblandingen mens du visper
Vend vinaigretten i salat
Nyt maten